Bakken met Karin, een feestje!

20140401-103047.jpg

“Bakken met Karin” is het nieuwste boek van Karin Luiten, bekend van haar recepten in dagblad Trouw en haar “Zonder pakjes en zakjes” en “Ovenheerlijk” kookboeken.
Een lief, klein boekje, vol met lekkere recepten voor taartjes, koekjes en ander gebak. Het boekje is overzichtelijk ingedeeld in 4 hoofdstukken waardoor je snel kunt vinden wat je zoekt.
Makkelijke en heel belangrijk, goed geschreven recepten.

Iets lekkers maken is soms gewoon leuker dan het dagelijkse koken en in dit boekje vind je ruimschoots inspiratie. Voor de prijs hoef je het niet te laten, voor € 9,95 krijg je 40 ideeën voor een middagje keuken. Een koopje!

Over de inhoud?
Zoals gezegd zijn de recepten makkelijk en goed geschreven, dus ook als je weinig tot geen bakervaring hebt kun je met dit boekje aan de slag.
Opvallend is het grote aantal klassiekers uit de Nederlandse baktraditie: roze koeken, tompoucen, boterkoek, spritsen. Recepten die je eigenlijk nauwelijks meer tegenkomt maar die zeker de moeite waard zijn om in ere te houden, of te herstellen.

Het tweede wat opvalt is het gebruik van kruiden en specerijen. Klassiekers krijgen zo een ander, fris tintje. Boterkoek met gember, kardemomspritsjes, koekjes met oranjebloesemwater, lavendelmadeleines en dadels in de apple crumble.

Handig is ook het “tips” kader bij veel recepten. Variaties op ingrediënten of iets meer informatie over de bereiding zorgt ervoor dat de recepten foolproof uitgevoerd kunnen worden.
Kortom, een aanrader voor iedereen die graag zelf iets lekkers maakt!

Ik probeerde de boterkoek met gember en sinaasappel, te vinden op pagina 36. Deze staat vanaf nu in mijn top 10. En in die van mijn gezin. Ook proberen?
Lees hieronder hoe, of koop dat boekje!!!

Boterkoek met gember en sinaasappel (recept is iets aangepast aan mijn smaak)

Nodig:
Boterkoek- of springvorm van 24 cm
175 gram (zachte) roomboter
100 gram witte basterdsuiker
200 gram bloem
1 losgeklopt ei
rasp van 2 sinaasappels
8 bolletjes stemgember, fijngehakt
snufje zout
boter en bloem voor het invetten van de vorm

Verwarm de oven voor op 160C. Vet de vorm in met boter en bestuif ‘m met bloem.

Meng in een kom de gezeefde bloem met de suiker en het snufje zout, doe de boter hierbij en 2/3 van het losgeklopte ei. Meng tot grof kruimelig. Voeg dan de geraspte sinaasappelschil en de fijngehakte gember toe en kneed dit snel tot een bal.
Duw het deeg gelijkmatig in de vorm, strijk de bovenkant glad en kwast deze in met het overgebleven ei.
Kerf met de botte kant van een mes een ruitpatroon in de bovenkant en bak de boterkoek in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar.

Pas aansnijden als hij helemaal is afgekoeld. En dat is moeilijk!!!

20140401-104506.jpg

Een gedachte over “Bakken met Karin, een feestje!

Plaats een reactie