Cooking class, aardappel, part II

Ok, ik zou gisteren verder met de aardappel, maar dat kwam er niet van. Uithuizig zijn en stukjes tikken lukt maar zelden. Maar goed, de aardappel:

Vandaag gratin en roasted potatoes. Die laatste maak ik altijd met schil, biologische aardappelen zijn dan wel een aanrader. Aardappels worden besproeid met een spulletje tegen uitlopen (om ze lekker lang te kunnen bewaren) en dat wil je liever niet opeten.

Roasted potatoes voor 4:
Braadslede
2 grote aardappelen per persoon
Olijfolie
Zout en peper

Verwarm de oven op 220C
Was de aardappelen, droog ze af en snijd ze in forse blokken. Giet een laagje olijfolie in de braadslede en doe de aardappels erbij. Nog een scheut olijfolie er over en even schudden. Zout en peper erbij en 45 minuten in de oven. Af en toe omschudden.

Verslaat wat mij betreft elke gekookte aardappel. Lekker bij alles.

Nog lekkerder maken?
– rozemarijn en een paar gehalveerde teentjes knoflook
– een flinke lepel mosterdpoeder
– een snuf cayennepeper en een beetje kaneel en komijn
– spekjes en een fijngehakt uitje

Aardappelgratin
Ik hou van de Franse keuken, in mijn gratin dus geen kaas, maar daar denken mijn huisgenoten anders over.
Een basisgratin maak je met aardappels, room, zout en peper. C’est tout.
Maar met een teentje knoflook, een ui in dunne ringen en geraspte kaas erover is ie eigenlijk ook wel heel lekker 😉

Belangrijk: gebruik half kruimige aardappels en kook de aardappels NIET voor. Het zetmeel van de rauwe aardappels bindt zich namelijk met de room.

Bijgerecht voor 4 personen
500 gram aardappels
1 teentje knoflook
1 ui in dunne ringen
100 ml room
100 ml volle melk
Zout, peper en nootmuskaat
75 gram geraspte kaas (gruyère, parmezaan, oude kaas)

Verwarm de oven voor op 180C. Schil de aardappels, was ze en dep ze droog. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes.
Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
Meng de melk en de room en breng op smaak met zout en peper. Eventueel kun je er geraspte nootmuskaat aan toevoegen.

Vet een ovenschaal licht in. Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf met de snijvlakken de ovenschaal in.
Leg de plakjes aardappel en ui dakpansgewijs in de schaal. Giet hier het melk/room mengsel over en bestrooi tot slot met de geraspte kaas.

Zet minimaal 45 minuten in de oven.

Bon appetit

Nog meer lekkers met aardappel? Google eens op een recept voor rösti of aardappelkoekjes.
Toe aan een echte uitdaging: pommes dauphine: aardappelpuree met soezenbeslag. Ohlala 😉

20140219-140625.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s