Goedkoop én gezond

Afgelopen week heb ik me op Twitter behoorlijk gestoord.
Het stigma: “luie vette uitkeringstrekkers” wat door een deel van de hardwerkende, gezond levende twitteraars de TL ingeslingerd werd maakte me boos.
De context? De inkomensafhankelijke zorgpremie, waarbij de minima ontzien worden.

Ok, ik vind ook wel s wat van mensen met een uitkering, laat dat helder zijn.

Toch vroeg ik me af, is t uberhaupt mogelijk om met een beperkt budget gezond en gevarieerd te eten?

Dit blijft broeien in m’n brein. Vandaar dat er binnenkort via dit blog een “challenge” geformuleerd wordt.

Doel: in de praktijk onderzoeken of gezond koken haalbaar is van een zeer beperkt budget én binnen de kaders voor gezonde voeding zoals geformuleerd door het voedingscentrum.

Ik nodig iedereen uit hieraan deel te nemen.

Hierop vooruitlopend neem ik deze week al proef op de som. Doel: alle boodschappen voor een week voor maximaal €50,-
Met deze boodschappen moet ik een gezin van 4 personen een week gezond te eten geven.

Dit gaat niet helemaal lukken, ik kom uit op €55,-

Het geplande weekmenu:

Zaterdag:
Eten bij ouders

Zondag:
Groene salade met ei, komkommer, ui, tonijn etc. Erbij: kaasstengels

Maandag:
Stoofvlees met bloemkool en spruitjes
Aardappels

Dinsdag:
Soep van bloemkool en witlof
Erbij: tosti

Woensdag
Quiche met prei en kaas
Erbij: komkommersalade

Donderdag:
Restant van stoofvlees wordt ragout in bladerdeeg
Erbij: broccoli met peper en bosui

Vrijdag:
Pasta
Erbij: komkommersalade

Ik zal proberen elke dag een update te doen op dit blog!

Blijf volgen!

Advertenties

17 gedachten over “Goedkoop én gezond

 1. Op de markt kun je vaak aan het einde van de dag goedkoper fruit, groente, vis en brood kopen. Vroeger kon je er zelfs na afloop gratis eten vinden, vooral groente en fruit met een “plekje” , maar sinds de verplichting voor marktlieden om hun plek schoon achter te laten is dat helaas voorbij.

  Koop je rijst bij een toko en dan zakken van 5 kilo. Het is een eenmalige grote investering, maar je doet er lang mee en bespaart je uiteindelijk geld.

  Als je gezond leven en goedkoop wilt eten is een dagje op de fiets de polders in ook goed. Veel boeren verkopen eieren, kaas en groente aan de weg voor prijzen ver onder de prijs in de supermarkt.

  Voor goedkope zuivel kun je ook in de supermarkt kijken naar de houdbaarheidsdatum. De meeste winkels geven korting op producten die nog maar een dag houdbaarheidsdatum opgeprint hebben, terwijl het nog prima een week houdbaar is in de koelkast. Soms kun je het zelfs gratis krijgen als ze het vergeten zijn uit de schappen te halen.

  Alleen voor goedkoop vlees weet ik zo snel geen oplossing.

 2. Geweldig initiatief. Zoals ik weleens heb gezegd, wij leven van 100 euro per week met twee personen, twee katten en daar doe ik ook alle wijn, bier etc. van. Daar kunnen we luxe van eten en drinken. Maar wel eten van het seizoen en letten op de aanbiedingen. Ik denk dat het venijn van met zo weinig geld rond moeten komen met vier personen zit in de energie die het kost. Het altijd maar nadenken en puzzelen en het nooit eens lekker in je karretje kunnen gooien wat je wilt.
  Bovendien zullen veel minima ook andere zaken van dit geld moeten kopen. Toiletpapier, waspoeder, shampoo en noem maar op. Dan wordt het ineens een heel ander verhaal.
  En nooit iets extra’s. Nooit even lekker de keuken in om een taart te bakken.
  Helemaal niet erg als het tijdelijk is maar als het eind daarvan nooit in zicht komt dan ben je toch sneller geneigd om een leverworst van een meter (0,57 cent) te kopen op brood en iets minder na te blijven denken of wat je koopt en eet.

  1. Culinette,

   Inderdaad. Alhoewel het nibud in een bijstandssituatie uitgaat van €479,- aan voeding voor een gezin van 4 personen en €351,- voor 2 personen. Budget voor persoonlijke verzorging is apart vastgesteld.
   De praktijkverhalen die ik gehoord heb spreken alleen van heel andere bedragen.
   Ik heb nu echt alleen basisboodschappen gedaan. Doosje thee, fles aanmaaklimonade, en op een zakje drop voor de meisjes na, geen extra’s.
   Deze week zal nog “meevallen” omdat er nog een en ander aan voorraad in de kelder ligt. Vanaf volgende week begint de uitdaging pas echt!
   Ik geloof zeker dat de pijn zit in de langdurigheid van de situatie. Een week zuinig aan is iets heel anders dan jaar in jaar uit op elke cent moeten letten!

 3. Je had wel mee kunnen doen met de twirlscrisisweken. Wat je bespaart op je reguliere budget doneer je aan de voedselbank. Mooie uitdaging.

  1. Hoi Inge,
   Heb over de actie van Twirls gelezen, ook super, vooral qua bewustwording!
   De uitdaging voor mij zit m vooral in t onderzoeken of het mogelijk is om met een klein budget te voldoen aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Wie meedoet merkt waarschijnlijk vooral hoe beperkt de mogelijkheden dan worden.

 4. Alle boodschappen voor 50 Euro. Maar als ik naar het menu kijk dan is het allen een diner dat gegeven is. Ontbijt en lunch en snacks komen daar nog boven op?

 5. Is bij de inkoop van de menu’s ook rekening gehouden met bv. de keuze voor biologische en/of fairtradeproducten? Mijn soortgelijke budget (ben zzp’er met inkomen onder bijstandsniveau) botst nl. met mijn voorkeur om bv. biologisch vlees te kopen. Ik weet dat ’t hier gaat om inkomen/budget en gezond eten, maar hoe zou u varen qua inkoop/menu met deze principiële keuze als factor?

  1. Hallo Esther,

   Biologisch/fairtrade is binnen dit budget erg lastig. Je kunt natuurlijk letten op aanbiedingen. Maar structureel biologisch kopen heeft zeker mijn persoonlijke voorkeur, doch niet eenvoudig haalbaar bij deze weekbedragen. Ik ga er ook op letten!

 6. Nou hoef ik niet van 50€ in de week rond te komen qua eten ik denk dat dit voor echte minima’s nog te luxe zal zijn.
  Je maakt van veel ingredienten gebruik. een eitje hier, beetje melk daar, klontje boter, maar vind het een hele mooie uitdaging!!!
  Blijf je graag volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s