Courgettesalade met hazelnoten, parmezaan en saffraan mayonaise

20121102-125249.jpg

Uit t kookboek Plenty van Ottolenghi, deze salade met gegrilde courgette. Het recept is niet helemaal conform origineel, maar dat lijkt me ook de bedoeling. Een eigen twist is natuurlijk gewoon leuk!

Voor 4 personen “erbij”, voor 2 personen “maaltijd”

Je hebt nodig:
4 courgettes, liefst klein en stevig
75 gr gemengde (rucola) sla
Bosje basilicum of platte peterselie
2 handjes hazelnoten, geroosterd
75 gram parmezaan, dun geschaafd
Olijfolie
Balsamico azijn
Citroensap
Zout/peper

Saffraan mayonaise:
Plukje saffraandraadjes
Goede kwaliteit mayonaise, of maak deze zelf.
Eetlepel yoghurt
Snuf zout

Maken:
Was de courgettes en snijd ze in dunne repen, of ronde plakken.
Smeer deze plakken goed in met olijfolie.
Verhit een grillpan of grillplaat en rooster de plakken courgette hierop tot ze mooie strepen hebben.
Leg ze op een bord en laat ze iets afkoelen. Besprenkel ze met een beetje balsamicoazijn

Week de saffraandraadjes in een lepel lauwwarm water.

Neem de gemengde sla en de kruiden en maak deze licht aan met een beetje olie, citroensap, zout en peper.
Leg op een mooie schaal.
Verdeel hierover de gegrilde courgette, de hazelnoten en de parmezaanse kaas.

Meng voor de saffraanmayonaise de geweekte saffraan (incl het weekwater) met de yoghurt. Voeg mayonaise toe naar smaak en maak af met een snuf zout.

Lepel deze mayonaise over de salade en draai er nog wat versgemalen peper over.

Erbij: goed zuurdesembrood of volkorenpita’s

Wijntip
Michel Torino, Torrentés 2011
Verkrijgbaar bij oa Sligro

20121102-130713.jpg

Plaats een reactie