Sultana’s

De meeste kinderen zijn er gek op. Sultana’s, het verantwoorde tussendoortje van Verkade. In zoet en hartig….

Maar zijn deze Sultana’s wel zo verantwoord?

Ik heb de ingredienten eens kritisch bekeken. Suiker, dextrose, fructoseglucosestroop etc. En per koekje maar liefst 50kcal. Dat snackt lekker weg en tikt lekker aan. Daarom heb ik geprobeerd ze zelf te maken. EN dat lukte.

Het recept hou ik niet voor mezelf maar deel ik graag met jullie.

Nodig voor 24 -30 sultanakoekjes

100 gram bloem

60 gram volkorenmeel

30 gram oerzoet (poeder van gedroogd rietsuikersap)

scheutje ahornsiroop

2 theelepels kaneel

60 gram sultanarozijnen

snufje zout

100 ml water

geklutst ei om mee te bestrijken

Toelichting: de hoeveelheid water kan varieren. Het deeg moet soepel kneedbaar zijn dus zonodig nog iets extra’s toevoegen. Eventueel kun je half water half melk gebruiken. De verhouding bloem en volkorenmeel is vrij. Dit recept zorgt voor stevige sultana’s met een goede volkorensmaak. Ook kun je kiezen voor gewone kristalsuiker. Ik heb gekozen voor een redelijk “gezonde”variant. Maar het is aan jou!

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 220C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Weeg de droge ingredienten (uitgezonderd de rozijnen) en maak hiervan een bergje op je werkblad. Maak hierin een kuiltje en voeg wat water toe. Meng tot grove klonten en voeg de rozijnen toe. Doe de rest van het water erbij en kneed tot een soepel deeg. Kneed dit een paar minuten goed door en laat het dan 5 minuten afgedekt rusten.

Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 2mm dikte. Snijd hier rechthoekige koekjes van. Of vierkant, of steek rondjes uit, wat je wilt. Leg ze op de bakplaat.

Prik de koekjes in met een vork, en bestrijk ze met een beetje geklutst ei.

Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 12 minuten.

Veel plezier!

Advertenties

Een gedachte over “Sultana’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s