Desem enzo, een inleiding

Bestaat er iets lekkerder dan de geur van versgebakken brood? Goed, appeltaart is een goede tweede en uien zachtjes smorend in boter een prima derde, maar brood staat wat mij betreft onbetwist op 1. Daarom is het ook zo jammer dat brood de laatste jaren een kwade reuk om zich heeft hangen. Boeken als “de Broodbuik”, de lowcarb/paleo trend en de enorme angst voor gluten maken dat er anno 2016 rondom brood een soort onberedeneerde hysterie gaande is. En dat is jammer.

De kritiek op brood is misschien deels terecht, maar dat gaat dan vooral op voor brood uit de supermarkt en zelfs van veel “ambachtelijke” bakkers. Zoals eigenlijk alles wat uit de keuken komt valt of staat de kwaliteit van brood met:

  1. het gebruik van kwaliteitsingrediënten
  2. het vermijden van overbodige toevoegingen
  3. tijd, liefde en geduld

Logisch dus dat het gemiddelde brood daar niet aan voldoet. In grote fabrieken worden bloem, water, gist en tig andere ingrediënten in een krappe 3 uur van deeg naar brood gejaagd. Die schimmige “andere ingrediënten” dragen niets bij aan de smaak maar slechts aan houdbaarheid, uniformiteit, elasticiteit etc. Zo niet een desembrood. Dat bestaat uit slechts 3 ingrediënten namelijk water, meel en zout. En ja, je moet er iets voor doen, je hebt geen garantie dat het lukt, je moet eindeloos tijd en nog veel meer geduld hebben, maar die beloning maakt het de moeite meer dan waard.

Glutenontwikkeling is essentieel

Daarbij, net als voor zelf koken geldt voor zelf bakken dat je weet wat je eet. Ik stipte al aan dat brood van de super zelden enkel bestaat uit de bovengenoemde 3 ingrediënten waar desembrood van gemaakt wordt. Ook wordt er vooral geraffineerd meel gebruikt dat weinig levende voedingsstoffen meer bevat en zelfs het bruine brood is niet van betere kwaliteit meel, maar gekleurd met mout en karamel. Wordt er wel volkorenmeel gebruikt dan ligt het vaak zwaar op de maag en kan in sommige gevallen een opgeblazen gevoel opleveren. Hoe dat komt? Voor een goede glutenontwikkeling is het belangrijk dat het brooddeeg tijd krijgt, uren tijd zelfs. Dat is voor de gemiddelde industriële bakker onhaalbaar, die broden liggen voor €1,79 in de winkel en die prijs komt ergens vandaan….Ook de hoeveelheid en de soort gist maakt verschil in hoe makkelijk het brood “valt”.  Kortom er valt veel te pleiten voor natuurlijk brood.

desem

Desembrood begint met de desemstarter, die je zelf kunt maken of in gedroogde varianten online kunt bestellen. De laatste optie is redelijk safe, want meestal succesvol. Zelf maken is leuker, maar kan frustrerend zijn omdat het niet goed lukt. Ik heb de afgelopen 2 jaar herhaalde pogingen gedaan, die evenhard in de kliko verdwenen. Maar laat je niet ontmoedigen! Er komt geen techniek bij kijken en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. En zeg nou zelf, het is toch juist de onvoorspelbaarheid die het leven vaak leuker maakt? In de komende posts neem ik je stap voor stap mee in het proces van desembrood, maar mocht je nu al enthousiast zijn dan raad ik je aan eens een kijkje te nemen op weekendbakery.com

Let’s bake!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s