Doe normaal!

voeding

Ergens kwam ie voorbij, afgelopen week. De quote “stop nou eens met al die voedingsadviezen”. Ja! Eindelijk. Steeds meer mensen zien het licht. Jammer genoeg weet ik niet meer waar ie voorbij kwam flitsen en welke link er ongetwijfeld bij vermeld werd. Maar goed, ik hoop dat het iets is geweest als de boodschap die ik al jaren probeer te slijten: eet alles met mate, vooral veel groenten en fruit, zoveel mogelijk onbewerkt en beweeg dagelijks. Zoiets.

Toch is deze simpele boodschap kennelijk 1 van de moeilijkste om toe te passen. Liever rennen de hipsters achter de zoveelste goeroe of de zoveelste hype aan. Superfoods, no carb, lowcarb, geen suiker, natuurlijke suiker, geen brood, wel brood. Man, je zou er knettergek van worden. De massa steekt inmiddels gewoon z’n kop in t zand en denkt nergens meer over na. Maar hoe komt het dat het eenvoudiger lijkt een tijdelijk eetpatroon te adopteren, dan langdurig goede gewoonten aan te nemen?

Bestaat “normaal” nog en wat is dat dan?

Daarover circuleren allerhande theorieën, meestal met een uitkomst als: “wilskracht bestaat niet” of “het is de schuld van de commercie”. Reclame doet ons tenslotte geloven dat het allemaal wel meevalt. Dagelijks een Magnum, t kan echt best. En AA-drink is toch nodig, na het sporten? Ik ben geen wetenschapper en ook geen psycholoog dus ik kan niet aantonen of bovenstaande theorieën wel of niet correct zijn. Hooguit kan ik mijn eigen visie geven. Volgens mij zijn onze eetgewoonten de laatste jaren zo uit de hand gelopen, met alle afschuwelijke gevolgen van dien, omdat we “het” niet meer weten. En daarom heeft de  boodschap “doe nou eens normaal” of “stop nou eens met al die voedingsadviezen” geen enkele waarde meer. Niemand weet tenslotte nog wat normaal nou eigenlijk is.

Zangzaad in je smoothie, hoeveel gekker moet het worden

Vogelzaad en tarwegras door je smoothie mixen (en met droge ogen beweren dat het heerlijk is) doe je alleen onwetend over de superpowers van boerenkool, spinazie en broccoli. Tenminste, ik ga ervan uit dat niemand vrijwillig €4,50 neerlegt voor een bakje zangzaad terwijl een dubbel gewicht aan boerenkool en fractie van dat bedrag kost. Snobs daargelaten. En alle vrouwen die jaren riepen “van witte wijn krijg je cellulitis hoor”, hebben zij zich nooit afgevraagd hoe die Italiaanse en Franse vrouwen hun frêle postuur hielden? Kortom, de kennis van “normaal” of het gebrek hieraan, bepaalt mede onze gevoeligheid voor trends en eetadviezen. Daarom dit pleidooi voor terug naar “normaal”.

Prioriteit: leer koken. Jij en je kinderen.

Kijk eens verder dan je neus lang is; wat eet men elders en zijn de gevolgen daar anders dan bij ons? Ook al is de voedingswetenschap best traag en log met nieuwe inzichten en is wetenschappelijk onderzoek niet altijd neutraal en dus niet altijd boven twijfel verheven, het blijft  te prefereren boven het adopteren van theorieën die helemaal nergens op gestoeld zijn. Zodra jij beschikt over kennis en zelfvertrouwen wordt commercie iets om te lachen en vallen zelfverklaarde goeroes hopeloos door de mand

Kennis is kunde. En dus macht.

In plaats van dure interventiemethoden op te tuigen (alleen al de hoeveelheid adviesbureaus die het daar druk mee heeft zou voor vraagtekens moeten zorgen) kunnen we beter beginnen met het onderwijzen van onze kinderen. Voedseleducatie vanaf groep 1. Dan is obesitas over 20 jaar weer wat het in 1980 ooit was. Zeldzaam.

Deze column verscheen eerder op fabmagazine.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s