Vrouwendag. 

Emancipatie? My ass, het stenen tijdperk regeert nog steeds.

Online bejegening van vrouwen: een Belg deed voor hln.be een experiment en maakte op een datingsite een vrouwelijk profiel aan. Na 2 uur logde hij uit en verwijderde het profiel, misselijk van alle seksuele agressie. PS magazine plaatste ooit een groot artikel “Why women aren’t welcome on the Internet”. De strekking: Vrouwen met een mening, over bijvoorbeeld feminisme of seksualiteit, worden massaal gestalkt en bedreigd. En die bedreigingen zijn zonder uitzondering seksueel van aard. Regelmatig staat het nieuws bol van incidenten met pubers. In Schiedam stak een scholiere een klasgenoot (haar ex-vriendje) met een schaar nadat hij een naaktfoto van haar had rondgestuurd. En hoevaak barst er geen storm van haat los over meisjes wiens pikante foto’s of filmpjes viral gaan via Whatsapp of Snapchat.

Vogelvrij

Vrouwen zijn nog steeds vogelvrij als het gaat om hun seksualiteit. De constatering dat, anno nu, een moraal uit de oertijd nog steeds de norm is, schokt me. Roept vragen op. Ik veronderstelde dat de huidige generatie jongeren wordt opgevoed door geëmancipeerde vrouwen. Vrouwen die zich niet aan het aanrecht laten zetten, noch zich aan de haren naar de echtelijke sponde laten sleuren omdat “de meneer” toevallig jeuk heeft.

Speelgoedcatalogus

Toch blijkt dat zelfs hedendaagse, volwassen vrouwen, als het gaat om seksualiteit, nog immer meegaan in het “jongen stoer, meisje hoer” adagium. We geven onze dochters mee zich vooral niet sletterig te gedragen (wat dat ook moge inhouden), maar onze zonen vergeten we überhaupt op te voeden inzake de vrouwelijke seksualiteit. Waar onze oma’s hebben gestreden voor gelijke rechten, zich ontworsteld hebben aan het aanrecht, feministes anno nu lijken zich vooral druk te maken om plaatjes uit een speelgoedcatalogus. Waarom zijn vrouwen stil als het gaat om hun recht op seksualiteit? En de rechten van hun dochters? Het recht op ontdekken, het spel van aantrekken en afstoten, het recht op vozen achter een fietsenhok zonder vervolgens beschimpt en belasterd te worden? Of eenmaal ouder, het recht om te flirten zonder consequenties.

Grenzen overschrijden

Pubers overzien zelden de gevolgen van hun acties. Hoe vaak ze ook gewaarschuwd worden, grenzen zijn er om te overschrijden en het leven is er om te ontdekken. Het versturen van een pikante foto van jezelf is dom. Het openbaar maken van zo’n foto en iemands reputatie kapot maken is nog dommer. Toch voelt in bovenstaand voorbeeld slechts 1 van de 2 de consequenties. De jongen is stoer. Het meisje de hoer. Over vrouwen die na een avond flirten en wellicht een borrel teveel, aangerand of verkracht worden zeggen we nog steeds “ze vroeg er zelf om”.  Helemaal als ze ook nog op een bepaalde manier gekleed waren. Een “te” kort rokje, een “te” strakke broek.

Vrouwvijandigheid

Moeten wij ons online verstoppen? Onzichtbaar zijn omdat de gevolgen qua reputatieschade niet te overzien zijn en ons levenslang kunnen achtervolgen? En in het echte leven toch maar gehuld gaan in allesbedekkende kleding? Want waar we onze afschuw over de vrouwvijandigheid in sommige culturen luid en duidelijk uitspreken, zwijgen we als het gaat om de, slechts amper verholen, vrouwvijandigheid in ons eigen leven.

Recht op beleving eigen seksualiteit

Het lijkt me tijd om op te staan. Het recht op beleving van seksualiteit te claimen. Onze zonen en dochters op te voeden met respect voor elkaar. Zonder meisjes valt er voor jongens weinig te experimenteren. En andersom. Online of IRL, accepteren dat laster en smaad bij het leven hoort, gegraai naar je borsten of het vijandig gesliste “hoerrrrrrr” niet de ergste dingen zijn of jezelf de schuld geven van een aanranding. Het is wellicht “normaal”, maar dat wil niet zeggen dat het ok is. Gelijke rechten gaan niet alleen over onderwijs, stemrecht of geld verdienen. Gelijke rechten gaan over mogen zijn wie je wilt zijn.

Dat onderstaande tekst in 2015 nog geldt is treurig.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s