No knead bread, de speltversie

IMG_4007.JPG

Een paar jaar geleden schreef ik al eens over “no knead bread”, maar dat was nog in m’n sugarsweetblogperiode, geen idee of het nog ergens te vinden is. Ik wil het eigenlijk niet eens weten. 😉
Online staan er sowieso honderden variaties op het no knead bread, dus als spelt niet echt je smaak is, surf along voor de versie die jou wel aanspreekt.

Waarom? Er gaat nu eenmaal niets boven de geur van versgebakken brood. Toch zien de meeste mensen erg op tegen “het gedoe” dat broodbakken met zich meebrengt. Met dit recept heb je wel de lusten (die geur!!) maar niet de lasten (dat kneden).
Het enige wat je nodig hebt is een oven en een gietijzeren pan. En een klein beetje geduld.

Nodig:
Gietijzeren pan met deksel
250 gram speltbloem
150 gram speltmeel
2 theelepels zout
1/4 theelepel gedroogde gist
300 ml lauwwarm water

Doe alle droge ingrediënten in een kom (hou gist en zout van elkaar weg). Roer het water erdoor tot het een klef deegmengsel wordt. Dek af met plasticfolie en zet minstens 12 uur in een kelder of koelkast. 18 uur is ook prima en zelfs 24 uur lukt ook nog wel. Ik maak het deeg meestal eind van de middag, of begin van de avond.

Als je klaar bent om te bakken zet je je oven op 250C. Doe de gietijzeren pan met het deksel erop in de oven. Laat dit voorverwarmen.
Haal het deeg uit kelder of koelkast.
Bestrooi je aanrecht met een laag bloem en schraap het deeg uit de kom op je bebloemde aanrecht.
Kneedt het deeg een paar keer door en vorm er een bol van. Bestrooi deze met bloem en dek de bol af met plasticfolie.

Na ongeveer een uur is je oven klaar en de bol beslag lekker gerezen. Nu komt het moeilijkste.
Trek ovenhandschoenen aan. Liefst dubbele. Doe de oven open en haal de gietijzeren pan eruit. Haal het deksel van de pan.
Doe de handschoenen uit en leg de bol deeg in de pan. Dit kan lastig zijn omdat “no knead deeg” minder stevig is dan normaal brooddeeg.
Snij de bovenkant 2 of 3 keer in met een scherp mes en doe de handschoenen weer aan. NIET VERGETEN!

Deksel in de pan en het geheel weer terug de oven in.
Na 20 minuten haal je het deksel van de pan en verlaag je de temperatuur tot 220C. Laat het brood dan nog 10-15 minuten bakken. Uit de oven halen en af laten koelen op een rooster.

IMG_4001.JPG

Advertenties

5 gedachten over “No knead bread, de speltversie

  1. Pingback: Speltbrood
  2. Vraagje: moet de pan een uur in de oven staan of mag de pan eruit als de oven op 250 graden is? Kan me voorstellen dat het deeg een uur in de folie gaat, maar het is me daarmee nog niet duidelijk of de tijd van een uur voor de pan in de oven nodig is. Mijn oven zit namelijk erg snel op 250 graden.
    Groeten.
    En …… Interessante verhalen op je blog.

    1. Hallo Jacob,
      Het is juist de bedoeling dat de pan loeiheet is. Die fungeert als een dutch oven. Als dat na 45 minuten al is, ook ok.
      Maar de pan er dus niet uithalen:)
      En dank, voor het compliment!
      Groet,
      Nanette

      1. Dank je voor je antwoord…!
        Het is me nu helemaal duidelijk.
        Binnenkort proberen.
        Groeten, Jacob Veld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s