Reboot my life, whole foods/plantbased weken, week 1

Kauwen is zooooooo lekker. Los van smaken en structuren is het kauwen zelf zo essentieel voor het “lekker eten” gevoel.
Het vrije weekend was ook geweldig. Wijntjes. Polenta met taleggio. Een superieure hamburger. Mjam!
Nu verder met plantbased. Best een dingetje ook weer. Zeker na zo’n heerlijk weekend. Gelukkig heb ik alle boeken van Ottolenghi in huis. En binnenkort een exemplaar van Plant Power, dus inspiratiebronnen genoeg.

Opvallend, na een paar dagen koken? De Aziatische recepten van Ottolenghi zijn minder goed dan de rest.
Misogroenten die hier stante pede een ban kregen. Pittig-zure paddestoelen soep die eigenlijk oneetbaar was, hoewel ik na uren in de keuken, natuurlijk bleef volhouden dat het “best een bijzondere smaakervaring is, deze soep”.

Nee, dan de Shakshuka en polenta met taleggio en paddenstoelen die ik afgelopen weekend maakte. De salade met kikkererwten en mango, de Puy linzen met tahin en roergebakken snijbiet. Super comfortfood waarbij je het vlees geen seconde mist.

Van de laatste het recept. Geweldig herfstvoer. Voor 2 personen.

Geprakte Puy linzen met tahin en komijn. Bron: Ottolenghi, PlentyMore
200 gram Puy linzen
olijfolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 theelepels gemalen komijn
4 tomaten, ontveld en in kleine blokjes
25 gram gehakte koriander
60 gram tahin (sesampasta)
2 eetlepels citroensap
1/2 kleine rode ui, in dunne ringen
1 theelepel paprikapoeder
evt 2 hardgekookte eieren

Neem een pan met kokend water, doe hierin de linzen en laat deze in ongeveer 20 minuten goed gaar koken.
Giet ze af en zet opzij.

Doe olijfolie in een koekenpan en zet deze op halfhoog vuur. Smoor hierin de knoflook en het komijnpoeder. Doe na een minuut de tomaten erbij, met het grootste gedeelte van de koriander en de afgegoten linzen. Laat dit zachtjes koken en voeg na een paar minuten de tahin, het citroensap en 70 ml water toe, samen met 1 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Laat dit 5 minuten op laag vuur pruttelen tot het mengsel lichtgebonden is.
Het originele recept prakt een deel van de linzen. Ik heb dat niet gedaan omdat ik de bite van de linzen gewoon lekker vind.

Erbij: roergebakken snijbiet
Voor 2 personen: twee bosjes snijbiet, 1 teen knoflook, vergemalen nootmuskaat.
Was de snijbiet. Verhit olie in een koekenpan of wok, pers hier de knoflook in uit en voeg de snijbiet toe. Op hoog vuur een paar minuten roerbakken, afmaken met versgemalen nootmuskaat.

Verdeel de snijbiet over 2 borden. Schep hierop de linzen met tahin. Bestrooi met de uiringen, het paprikapoeder en de resterende koriander. Als je geen vegan bent, serveer er dan een hardgekookt ei bij.

Toprecept. Gaat bij mij ook na die plantbased weken regelmatig terugkomen. En dat zegt iets.

IMG_3906.JPG

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s