Jouw gezondheid, een kosten/baten analyse

Wie heeft er baat bij jouw gezondheid? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: jijzelf, je naasten en tegenwoordig je werkgever, sinds de kosten van ziekteverzuim steeds langer op zijn/haar bordje liggen.
En de rest van de gezondheidsindustrie? Die profiteert slechts wanneer jij niet zo lekker in je vel zit.

It’s so simple!
Het zou zo simpel kunnen zijn. 1 advies, voor jong en oud: eet gezond, vooral vers en veel groenten, beperk het gebruik van suiker, beweeg elke dag 20 tot 30 minuten.
Dat advies wordt ook uitgebreid gepropageerd, maar er is iets mee.
Ergens tussen al dat praten en het ook mogelijk maken ontstaat een kloof die niet te overbruggen lijkt.

Een aantal voorbeelden:
Het beleidsdoel van het Nationaal Kompas Volksgezondheid is: “de overheid ondersteunt de consument met voedingsbeleid in het gemakkelijker maken van een gezonde en bewuste voedselkeuze.”
O ja? Hoe dan?
Nou, men stimuleert bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie om vet- en zoutgehalte in producten te verlagen.
Goh, stimuleren, klinkt behoorlijk vrijblijvend, non?

Vrijblijvend geneuzel
En dat is het ook. Men babbelt een eind in de ruimte, formuleert een adviesje en schrijft een beleidsnotitie. Taak overheid volbracht.
Terwijl daadwerkelijke ondersteuning keihard uitblijft. Een verbod op reclames voor snoep en frisdranken tijdens kinderprogramma’s bijvoorbeeld. Of het verbieden van frisdrank- en snoepautomaten op scholen, bijvoorbeeld. Of het lidmaatschap van een sportvereniging gratis maken voor jongeren tot 12 jaar, bijvoorbeeld. Basisscholen voorzien van fruit als pauzehapje, bijvoorbeeld. Fabrikanten niet stimuleren, maar verplichten tot duidelijke normen ten aanzien van zout, suiker en vet, bijvoorbeeld.
Ach de lijst van wat doeltreffend zou kunnen werken is eindeloos. Het gelul in de ruimte ook.

Big pharma loert op welvaartskwaaltjes
Denk ook eens aan de farmaceutische industrie. Gericht op het beter maken van mensen, zou je denken, non?
Wellicht, maar de grootste winsten worden behaald op een top 5 medicatie, die ontwikkeld is ter bestrijding van…….tadaaa welvaartsziekten.
Hoge bloeddruk, maagzuur, hoog cholesterol etc.
Het gros van deze kwalen zou bijna verdwijnen als mensen daadwerkelijk geholpen worden om te kiezen voor vers eten, meer bewegen en matig met suiker. De winst van de farmaceuten zou ook verdampen.

Joehoe Sonja, highlights please…
Dan de dieet, de health en de eetgoeroe business
Allereerst de voedingsfabrikanten. Een groot deel van hun winstgevende omzet komt inmiddels uit de verkoop van afslankmiddelen. Modifast en co zouden opgedoekt kunnen worden als….jawel de consument daadwerkelijk….u voelt m al.
En die consument zou eenvoudiger goede keuzes kunnen maken als de levensmiddelenfabrikanten niet zoveel rotzooi zouden produceren. Tja, dubbele winst pakken is belangrijker dan goede spullen maken *sic*.

Alle gewichtsconsulentes en aanverwante titels waarvan de accreditatie’s niet altijd even duidelijk zijn, kunnen inpakken. Mensen zijn amper meer te zwaar en hebben dus ook geen tarwegras goeroes meer nodig om ze te vertellen hoe ze nu eigenlijk het begrip “gezondheid” kunnen invullen.
Sonja Bakker was van armoede kapster en Rens Kroes woonde als paardenfluisteraar in Friesland. Utopia!

Jij bent de melkkoe, don’t forget
Klagen over een te zware en met allerhande kwalen behepte bevolking doet de overheid graag. De kosten daarvan steeds vaker op die bevolking zelf afwentelen ook.
Maar met daadkracht en concrete maatregelen een leefomgeving mogelijk maken waarbij die gezonde en bewuste voedingskeuze eenvoudig en vanzelfsprekend is, dat mogen we kennelijk niet verwachten.

De winst die behaald wordt op jouw ongezond zijn is velen malen groter dan de beoogde en met de mond beleden wens. Niemand heeft baat bij jouw gezondheid. En dat alleen al zou reden moeten zijn om zover mogelijk bij alle bovengenoemde instanties en types uit de buurt te blijven. Non?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s