Cooking class, boter en bloem, part III

Hopelijk hebben jullie je voorraad boter en bloem op orde, aangevuld met suiker en eieren.

Vandaag het recept voor basis taartdeeg. Ik maak dit deeg in m’n Kitchenaid, een mixer met deeghaken, een pastryblender (kookwinkel!) of gewoon met je handen kan ook.

Voor 1 open vorm van 24 cm

250 gram bloem
125 gram ijskoude boter in blokjes
Snuf zout
1 groot ei
2-3 eetlepels ijskoud water.
(30 gram kristalsuiker)

Om een mooi bros resultaat te krijgen is het belangrijk dat je het deeg niet teveel bewerkt. Check de foto’s voor de verschillende stappen.

Zeef de bloem, voeg het zout toe en de in blokjes gesneden boter. (Voor een zoete taartbodem voeg je ook de suiker toe) Meng dit tot je een zanderige structuur hebt.
Klop het ei los met 2 eetlepels water en voeg dit bij het bloem/boter mengsel.
Kneed kort tot het deeg “pakt” in grove brokken. Eventueel voeg je nog 1-2 lepels extra water toe.

Kneed het deeg dan snel tot een bol, druk die plat en leg minimaal een uur in de koelkast. (In plasticfolie).

Na het rusten kun je het deeg verder verwerken. Bijvoorbeeld in een quiche
Die quiche kun je vullen met van alles, daarover later meer!

Maak je een zoet deeg dan kun je er een geweldige lemon merengue taart mee maken. Maar goed, dit is cooking class en ik wil niemand afschrikken.

Dus beginnen we simpel, maar niet minder lekker, met een Franse appeltaart.

20140214-140255.jpg

Verwarm de oven voor op 180C

Vet de vorm in en schud wat bloem in de vorm.
Rol het deeg uit tot een 0,5 cm dikte en bekleed de vorm hiermee.
Schil 4 grote appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne parten. Leg de appelplakjes als een waaier op het deeg totdat er geen deeg meer zichtbaar is.

Smelt 50 gram boter en giet dit over de appels. Bestrooi tenslotte met 50 gram fijne kristalsuiker en zet de taart 45 minuten in de oven.

Serveer lauwwarm met een bol ijs.
Of gewoon om 4 uur bij koffie of thee.

20140214-141436.jpg

Advertenties

2 gedachten over “Cooking class, boter en bloem, part III

  1. Is dit hetzelfde soort deeg dat je bij de supermarkt uit de vriezers haalt, zo’n kant-en-klaar deeg voor Hartige Taart ed?
    En ik vroeg me af in hoeverre je de hoeveelheden moet aanpassen van 24cm doorsnee naar een vorm van 26cm.. 🙂

    1. Ik hou meestal iets over dus 26cm moet met deze hoeveelheden ook lukken. Wil je zeker genoeg hebben, doe dan van alle ingrediënten 20% erbij. Ei kun je zo laten, mits echt een groot ei, dus geen medium 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s