Cooking class, de voorraadkast.

Voor ik begin met basisrecepten eerst een stuk over de voorraadkast. Zonder basisingrediënten wordt koken een stuk lastiger. EN een goede basis voorraad helpt enorm als je moe thuiskomt en geen zin hebt in de supermarkt.

Koken is vooruitzien, dus welke essentials mogen gewoon niet ontbreken in iedere keuken? Lees en huiver, want het is een behoorlijke lijst. Ik zal er vast een paar vergeten zijn, dus vul ‘m aan waar nodig!

Kruiden en specerijen
Zonder kruiden en specerijen zou ons eten een stuk minder aantrekkelijk zijn. Een basisvoorraad helpt je ook om steeds minder vaak een beroep te doen op allerhande mixen uit zakjes.
Zeezout
Peper
Paprikapoeder
Gerookt paprikapoeder
Cayennepeper
Chilivlokken
Kaneel
Komijn
Koriander
Kerriepoeder
Kurkuma
Vijfkruidenpoeder
Speculaaskruiden
Nootmuskaatbollen
Saffraan
Kruidnagelen
Jeneverbessen

Gedroogde groene kruiden:
Rozemarijn
Tijm
Oregano
Laurierblaadjes

Olie, azijn, smaakmakers
Olie en azijn zijn best prijzig. Toch is investeren in kwaliteit iets wat ik aanraad, je proeft het namelijk direct in het resultaat.
Olijfolie, in ieder geval 1 soort voor salades en 1 voor bakken
Walnootolie
Sesamolie
Hazelnootolie
Rode wijn azijn
Appelazijn
Frambozenazijn
Balsamicoazijn
Witte wijn azijn

Oestersaus
Sojasaus, zoet en zout
Vissaus
Sambal
Tamarindepasta
Mosterd en eventueel mosterdpoeder
Tabasco
Worcestershire saus
Kokosmelk
Citroensap
Vanille-extract of stokjes
Kappertjes
Geraspte mierikswortel
Bouillonblokjes, verschillende smaken en liefst biologisch

“Droge voorraad”
Pasta en rijst spreken voor zich, vul ze aan zodra ze op zijn. Altijd!
Pasta, diverse soorten
Rijst
Risottorijst
Noedels

Bloem, gewone
Bloem 00, voor pasta en pizza
Maïsmeel/polenta
Panko (paneervlokken)

Fijne kristalsuiker
Basterdsuiker

Peulvruchten:
kikkererwten
linzen
bonen

Baking soda
Bakpoeder
Droge gist

Cacaopoeder
Chocolade

Vriezer/kelder
Met deze basis ingrediënten heb je altijd iets in huis waarmee je een maaltijd kunt maken. Een zak diepvriesdoperwtjes is in 15 minuten een snelle soep. Bladerdeeg, spinazie en eieren een snelle hartige taart. Tonijn, tomatenpuree, olijven en pasta…voila!
Doperwtjes
Spinazie
Diepvriesfruit
Brood
Bladerdeeg of filodeeg
Vis, maar geen pangasius

Tonijn uit blik
Ansjovisfilets of pasta
Tomatenpuree
Passata
Kidneybonen uit blik
Zwarte olijven
Augurkjes
Goede mayonaise

Altijd in huis hebben
Uien, bleekselderij en een winterpeen vormen de basis voor een Italiaanse Bolognese. Uien en een bouillonblokje zijn samen uiensoep. Citroen, gember en knoflook samen met een beetje sojasaus de basis voor noedels.
Uien, rood en geel
Sjalotjes
Knoflook
Bleekselderij
Citroenen
Gember
Eieren
Boter
Parmezaanse kaas
Crème fraiche
Rode wijn

Print deze lijst uit en hang ‘m in je keuken of voorraadkast!

De volgende keer een stuk over basisgereedschap. Wat heb je nodig, om mee te beginnen. Want 1 ding is zeker, als je eenmaal gewend bent aan koken neemt het aantal gadgets in je keuken toe!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s