Alleen de hoeveelheid maakt het vergif

Deze uitspraak van Paracelsus dateert uit de 16e eeuw: dosis sola facit venenum. Ofwel, alleen de hoeveelheid maakt het vergif.

Een uitspraak die afgelopen week ergens in een artikel over voeding voorbij kwam. Treffend.

Koolhydraten, vooral uit granen en suiker zijn inmiddels praktisch gebombardeerd tot giftig.
Allerhande superfoods worden aangeprezen als wondermiddel.
T lijkt haast alsof we de tijd van de rondreizende kwakzalvers met hun toverdrankjes niet ontstegen zijn.

Ik durf te stellen dat we, van wat de natuur ons geeft, gewoon kunnen eten. Van het 1 wellicht meer dan van het ander, maar hé, de dosis bepaalt het vergif.

Onze kritische blik zou vooral gericht moeten zijn op alle knutselwaren die voedingsfabrikanten “eten” noemen. Want, van t meeste wat er uit pak of zak komt, is de samenstelling lastig te achterhalen.
En zo eten we ongemerkt meer van ingrediënten die wellicht niet goed voor ons lichaam zijn. En krijgen we stoffen binnen die ons lichaam amper herkent als voeding.

Additieven zijn grotendeels ontwikkeld door fabrikanten om voedsel langer houdbaar te maken of om ervoor te zorgen dat er minder hoogwaardige ingrediënten in een product verwerkt hoeven worden.

Zelf koken betekent zicht op wat je eet en in welke hoeveelheden. Jij bent “in control”.
Voor elke nasi/bami/chili con carne mix uit de supermarkt zijn er online recepten te vinden welke kruiden hierin gebruikt worden.

Neem de controle terug. Weet wat je eet. Laat je niet langer vrijwillig vergiftigen.
En Paracelsus? We kunnen nog veel van ‘m leren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s