Slaan “we” de handen ineen?

Sinds het optreden van Kris Verburgh (auteur De Voedselzandloper) afgelopen week bij Pauw en Witteman buitelen critici, (zelfverklaarde) deskundigen, wetenschappers en foodminded types over elkaar heen in een stortvloed aan reacties.

In t tijdsbestek van luttele dagen verschenen er 10-tallen blogs en ingezonden stukken om het (on)gelijk van de schrijver te bewijzen.

Jammer! Waarom?

Als het gaat om voeding, eetgewoonten en kennis over eten is de consument gebaat bij duidelijkheid. En als er ergens duidelijkheid ontbreekt is het wel over de wetenschappelijke onderbouwing van voedingsclaims.

Of je nu wel of geen granen moet eten, of welke granen. Of chocolade nu wel of niet goed is. Of suiker zo’n beetje vergif is. Havermout. Peulvruchten. Superfoods.
Een eindeloze lijst. Allemaal ondersteund door onderzoeken die gedane beweringen bevestigen. Maar ook net zoveel onderzoeken die diezelfde beweringen weer onderuit halen.

En de goedwillende consument, die inmiddels best weet dat het westerse eetpatroon van overconsumptie niet echt gezond is, wordt over t hoofd gezien in de eindeloze en oeverloze discussie over t eigen gelijk.
Laat z’n hoofd hangen, drinkt een glas, doet een plas en denkt, laat maar.

Daarom wil ik pleiten voor een “wapenstilstand”. Elke voedingswijze heeft z’n eigen do’s en don’ts. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben is het volgende:

Of je nu kiest voor low-carb, Paleo, superfoods, clean eating of de Voedselzandloper, adopteren van elk van bovenstaande betekent voor veel consumenten een terugkeer naar “echt eten”.

De winst die daarmee behaald wordt is in mijn optiek veel waardevoller dan het eigen gelijk.

Het advies: “kook zelf, met echte producten, verminder loze calorieën en beschouw 80% van het assortiment uit de supermarkt als “voor af en toe” dekt grotendeels de lading van de meeste voedingsclaims.

Elkaar bestrijden is misschien goed voor het eigen ego, maar helpt niet om de consument te overtuigen van het belang van een gezonder eetpatroon.
En dat is toch eigenlijk het belangrijkste doel?

20130930-195019.jpg

Advertenties

Een gedachte over “Slaan “we” de handen ineen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s