SUIKER!!!!!

Vanmorgen groot in t nieuws! Suiker dé oorzaak van de obese samenleving! Suiker is verslavend! Je kind een lolly geven is vergelijkbaar met een trek van een sigaret/slok drank!

Mooi man, zulke teksten uit de mond van een GGD baasje. Altijd goed voor een hoop röring.
De oplossing? DE SUIKERTAKS!!!
Yeah right.

Los van mijn mening/ideeën over suiker; ik ben geen voorstander, maar ook zeker geen “die hard” tegenstander, wil ik eens kijken naar de mechanismen achter dit soort koppen.

1.
Voeding is hot. Voeding en de diverse eetstromingen hebben een bijna religieuze status.
2.
Waar er een probleem is moet er een duidelijke schuldige zijn.
3.
De maatschappij eist maatregelen. De doorsnee burger heeft geen zin meer om op te draaien voor de kosten van de ongezond levende ander..
4.
Een laffe overheid

Nader uitgelegd.

1. Voeding is hot.
Waar trends zijn worden meningen, feiten, onderzoeken en ideeën nogal eens op een grote hoop gegooid en gepresenteerd als de waarheid.

Terwijl er voor vrijwel elk onderzoek wat A roept ook een onderzoek te vinden is wat B zegt. Maar wat voeding nou exact met ons lichaam doet, en waarom de 1 bijvoorbeeld dikker wordt dan de ander, daar is geen sluitend antwoord op te vinden.

Maar ondertussen verspreiden de profeten van de diverse eetbewegingen vol vuur hun heilige waarheden.

2. De schuldige
Dat een complex probleem niet te verklaren is met 1 oorzaak is in voedingsland onaanvaardbaar.

Jarenlang was vet de boosdoener. Boter, kaas en eieren gingen in de ban en de markt werd overspoeld met hightech light producten. Vaak ontstaan uit chemisch geknutsel.

Anno 2013 is suiker en daaraan gekoppeld koolhydraten, de satan. En wordt er moord en brand geschreeuwd om een ban op deze “voedingswaren”.
Het lijkt wel alsof iedereen vergeten is wat er gebeurde met de vetmythe. Inmiddels is een groot aantal voedingswetenschappers er juist van overtuigd dat vet helemaal niet zo slecht is.

Over suiker. Kristalsuiker gedraagt zich in het lichaam gelijk aan suiker uit bijvoorbeeld fruit. Stellen dat suiker gif is lijkt vergezocht als je je realiseert dat onze voorouders mede overleefden door de grote hoeveelheid rijp fruit en bessen.
Ik zeg specifiek kristalsuiker. HFCS (high fructose corn syrup) is toch weer een ander verhaal.

3. De maatschappij
Tolerantie en solidariteit nemen af. Zorgkosten rijzen de pan uit en premies/eigen risico’s stijgen navenant. Dit veroorzaakt een tweedeling tussen gezond en ziek.
Mensen die “echt” ziek zijn kunnen nog steeds rekenen op steun en medeleven, maar wee hen die ziek of hulpbehoevend worden door hun eigen gedrag!
Luie vetzakken zijn t, vieze dakloze junks en zwervers. Ongeschikte ouders die liever een lolly’s en chips uitdelen. Enzovoorts.

4. De laffe overheid
Ook de overheid meent zich te moeten bemoeien met het wel en wee van haar burgers. Maar in plaats van positief stimuleren rekent de overheid liever af.
Zo vangt ze 2 vliegen in 1 klap.
Want men hoeft niet de machtige drank/tabak/suiker/voedingsindustrie voor het hoofd te stoten. Het idee alleen al!

Nee, liever harken Rutte en consorten wat extra cash binnen door t steeds weer verhogen van de accijnzen. Industrie blij. Overheid blij. Burger de sjaak.
Effectief? Totaal niet. Steeds weer blijkt dat “verslaafden” hun kick altijd willen hebben. Ongeacht de kosten ervan.

Een suikertaks? Die spekt de kas van de overheid. Maar zorgt niet voor minder spek op de buik van de gebruiker. Die haalt z’n shot wel. En bespaart desnoods op groenten en fruit.

Wat is wel de oplossing?? Ik heb geen pasklaar antwoord. Maar jullie reacties/suggesties zijn meer dan welkom!

20130916-191153.jpg

Advertenties

Een gedachte over “SUIKER!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s