Lemon meringue pie met frambozen

Vandaag een dessert/high tea recept. Wel echt eten, maar ook stuffed with calories! Dus vooral een guilty pleasure en zeker geen dagelijke kost!

20130908-190508.jpg

T recept is niet eenvoudig maar als je het stap voor stap doet wel do-able. En troost je, deze taart mislukt bij mij ook nog wel eens.

We beginnen met de ingrediënten:

Paté sucré:
75 gram koude boter in blokjes
40 gram suiker
150 gram bloem
1 ei
snuf zout.

Meng boter, suiker, bloem en zout tot het zanderig is. Voeg het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
Leg een uur in de koelkast.

Lemon curd:

90 ml versgeperst en gezeefd citroensap
150 gram suiker
3 eieren
60 gram koude boter in blokjes
rasp van 1 citroen

Neem een pan en een rvs schaal. Vul de pan met een laagje “net aan” kokend water (simmering).
Doe t citroensap, de suiker en de eieren in de rvs schaal en hang deze in de pan.
Kloppen alsof je leven er vanaf hangt. Na 5-10 minuten wordt het mengsel dikker en bleekgeel. Zodra het de dikte heeft van vla neem je de schaal uit de pan, doe de curd direct door een zeef, en klop er de boter en de citroenrasp door. Dek af met een laagje folie en zet weg tot gebruik.

Korst voorbakken
Verwarm de oven op 175C. Gebruik een vorm tussen de 18-22 cm doorsnede. Vet in.
Rol het paté sucré dun uit en bekleed de vorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en bedek met een laagje bakpapier. Vul deze met blindbakvulling en bak de bodem 15 minuten.

Haal de taart uit de oven, verwijder de blindbakvulling en vul de taart met de lemoncurd. (Evt aangevuld met een bakje frambozen)
Bak de taart nog 15 minuten. Na 15 minuten haal je de taart uit de oven en verlaag de temperatuur naar 100C.

De meringue
2 eiwitten
100 gram poedersuiker
snuf zout

Maak de meringue terwijl de taart met de vulling in de oven staat.
Neem hiervoor weer een pan met een laagje kokend water en een rvs schaal.
Doe de eiwitten in de schaal en klop ze los.
Hang de schaal in de pan en voeg de helft van de poedersuiker en t snufje zout toe. Klop tot half stijve pieken en voeg dan de rest van de poedersuiker toe. Zodra het eiwit echt stijf is haal je de schaal uit de pan en klopt verder tot de meringue koud en glanzend is.

Laatste loodjes
Spatel de meringue over de taart en zet deze nog 15 minuten terug in de koelere oven.

Laat afkoelen op een rooster, bestrooi met een beetje poedersuiker en garneer met frambozen.

Een dessert of taart waar je veel ooohhh’s en aaaahhhh’s mee scoort!
Succes!

20130908-192433.jpg

Advertenties

4 thoughts on “Lemon meringue pie met frambozen

  1. Hoi Karin, ik wil de lemon meringue pie maken uit de trouw. Kan ik m de dag voor het eten maken? En hoe bewaar ik de pie dan het beste? Groetjes, Mette

    1. Hoi Mette, ik denk dat je even op de website van Karin moet kijken.
      Mijn tip: taart bakken, koel bewaren, de volgende dag de meringue pas doen, dat gaat nl niet altijd goed in de koelkast. Groetjes, Nanette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s