Hoofdgerecht kerstmenu 2012

Ok, hou je vast! Er volgt nu een enorme berg tekst.
Maar de moeite waard om te lezen, want je zet met deze recepten een prachtig hoofdgerecht op tafel met kerst.

Begin een dag van te voren omdat je ook de bouillon maakt voor de knolselderij/preisoep én de basis voor de saus.
Ook de zoete sjalotjes en de gepofte knoflook kun je een dag van tevoren maken.

Allez!

Ballotine van kip, gevuld met zoete sjalotjes, pruimen en gepofte knoflook.

1 hele kip
250 gram kippenvleugels
Wortel, grof gehakt
Ui, gehalveerd
Laurier
1 prei, gesneden
Foelie
Peperkorrels
1 bol knoflook
1 zakje sjalotjes
100 gram gedroogde pruimen
Port
Rode wijnazijn

Voorbereiden dag 1:
Neem de kip, haal de filets eruit, verpak deze en bewaar ze in de koelkast.

We beginnen met de bouillon.
Hak de rest van de kip in flinke stukken en braad deze stevig aan.
Doe de stukken over in een grote soeppan, vul aan met ongeveer 2,5-3 liter water, de groenten (prei, ui, wortel) en doe hierbij de laurier, de foelie, en een theelepel peperkorrels.
Breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes pruttelen. Schuim de bouillon af en toe af.
Zeef de bouillon, druk met een lepel het vlees en de groenten goed uit.
Zet de helft van de bouillon koel weg. Die gebruik je voor de knolselderij/preisoep

Het vlees kun je van het karkas plukken en gebruiken voor een kipsalade op 2e kerstdag.

Doe de andere helft van de bouillon in een schone pan. Braad de kippenvleugels flink aan en doe deze dan bij de bouillon. Laat op laag vuur pruttelen, met nog een beetje laurier, wat peperkorrels en evt. een teentje knoflook. Dit wordt de basis van de saus.

De zoete sjalotjes:
Schil de sjalotjes maar laat het worteltje zitten. Neem een flinke pan, doe hier de schoongemaakte sjalotjes in, samen met een scheut port, 50 gram suiker, 100 ml rode wijnazijn, laurier, foelie en peperkorrels. Vul aan met water tot de sjalotten onderstaan. Breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes pruttelen. Vul water bij indien nodig.
Draai het vuur uit. Voeg de gedroogde pruimen toe en eventueel nog een scheutje port. Zet een nacht koel weg.

Gepofte knoflook
Snijd de top van een bol knoflook af, zo dat de teentjes zichtbaar worden. Besprenkel deze met wat olijfolie, verpak in aluminiumfolie en zet een uur in de oven op 180C
Laat afkoelen.

De volgende dag:
Zeef de sausbasis, neem 1/3 van het sjalottenvocht, doe dit samen in een pan en laat dit inkoken tot de helft.

Neem 2/3 van het sjalottenpruimenmengsel en hak dit grof. Snijd eerst de worteltjes van de sjalotten.
Druk de gepofte knoflook uit op een bord.
Haal de kipfilets uit de koelkast en verwijder de kleine filet.
Snijd de kipfilets dan over de lengte in, maar niet door!!!!
Klap de filets open en sla ze plat tussen plasticfolie.

Je houdt dus 2 dunne plakken filet over!

Leg de plakken elk op een vel bakpapier.
Kruid ze flink met zout en peper, smeer de gepofte knoflook erop en vervolgens de sjalotten/pruimen vulling.
Leg in het midden de kleine filet en gebruik het bakpapier om de filets vanaf de brede kant op te rollen. Doe dit strak!!
Verpak de rolletjes vervolgens dik in aluminiumfolie.
Leg weg tot gebruik.

Afmaken (ongeveer 25 minuten)

Haal de kiprolletjes uit de koelkast.
Vul een grote pan met kokend water. Hierin worden de kiprolletjes gepocheerd.

Verwarm de ingekookte sausbasis. Deze kun je zo gebruiken, of op het laatste moment nog monteren met 50 gram ijskoude boter, in blokjes.
Voeg het resterende pruimen/sjalottenmengsel toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Doe de kiprolletjes in het kokende water, draai het vuur iets lager zodat het water pruttelt. Pocheer de rolletjes 15-20 minuten. Haal ze uit het water, pak ze uit en snijd ze in mooie schuine plakken.

Verdeel de plakjes op de borden en schep de saus erover. Serveer met de bijgerechten.https://eetechteten.wordpress.com/2012/12/11/goedkoop-en-gezond-kerstmenu-bijgerechten/

Bon appetit! En merry xmas!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s