Goedkoop en gezond, kerstmenu, bijgerechten

Vandaag de recepten van de bijgerechten van het kerstmenu 2012.
Bij de ballotine van kip komen pommes dauphines en knolselderij met groene linzen.
Vind je de pommes dauphines teveel werk of te ingewikkeld dan zijn roast potatoes een mooi alternatief.

Voor de pommes dauphines
400 gram kruimige aardappelen
Klontje boter
Zout/peper/nootmuskaat

Voor het soezenbeslag:
50 gram boter
125 ml water of melk
1 theelepel zout
75 gram bloem
2 eieren

40 gram hazelnoten
4 gram gelatine
Paneermeel

Kook de aardappels en maak er een droge puree van met een klontje boter. Breng op smaak met zout en peper.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze fijn.

Maak een soezenbeslag:
Week de gelatine.
Doe de boter samen met het water en het zout in een pan en breng aan de kook. Voeg hier de bloem aan toe en roer stevig tot het deeg van de pan loslaat. Haal de pan van het vuur.
Klop hier 1 voor 1 de eieren doorheen tot je een mooi glanzend beslag hebt.
Knijp de gelatine uit en roer deze door hef soezenbeslag.

Meng de aardappelpuree met het soezenbeslag en voeg de gehakte hazelnoten toe.
Maak van dit mengsel quenelles (met 2 eetlepels) en leg deze in de vriezer om stevig te worden.
Paneer ze daarna met een dun laagje paneermeel en leg ze tot gebruik weer in de vriezer.

Vlak voor het opdienen: verhit een flinke laag olie in een diepe pan tot 180C
Frituur de pommes dauphines in 3-5 goudbruin. Direct opdienen.

Knolselderij met groene linzen en hazelnoten
1/2 knolselderij, geschild en in reepjes gesneden
250 gram groene linzen
60 gram hazelnoten
2 blaadjes laurier
4 takjes tijm
Olijf- en hazelnootolie
Rode wijnazijn
Zout en peper
Naar keuze: paar blaadjes fijngesneden munt.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
Kook de linzen in ruim water in 15-20 minuten beetgaar. Kook de reepjes knolselderij in 8-12 gaar.

Giet alles af en meng de linzen met de knolsederij. Giet hierover een flinke scheut olijf-en hazelnootolie, en een flinke lepel rode wijnazijn. Breng op smaak met zout en peper.

Schep goed om en bestrooi met de hazelnoten en evt wat gesneden munt.

Bron: Ottolenghi “Plenty”

Morgen de kip!!!!

Advertenties

Een gedachte over “Goedkoop en gezond, kerstmenu, bijgerechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s