5 weken Goedkoop en gezond, de conclusie

De challenge
5 weken boodschappen doen voor 4 personen voor €50,- (of beter tussen €50,- en €60,-) per week.
Gezond eten conform richtlijnen van het Voedingscentrum.
Hier kun je lezen hoe deze challenge ontstaan is.

Het waren 5 lange weken. Met veel lekker eten. En soms heel onsmakelijk eten. Ik heb er veel van geleerd. Boodschappenlijstjes maken werkt. Een weekmenu ook. Een vast bedrag pinnen ook.

En toch hè, ik kan vanaf nu weer meer luxe toevoegen. Weer een biefstukje bakken. Nootjes en kaasjes bij de borrel.
Maar er zijn mensen die jaar in, jaar uit moeten leven van €50,- per week. Geen keuze tussen half om half gehakt of een biefstukje. Soms helemaal geen geld voor vlees of kaas.
Na deze 5 weken kijk ik hier met andere ogen naar.

De conclusie van 5 weken goedkoop en gezond?

Het kan. Net. Gezond eten voor €50,- per week.

Maar de richtlijnen van het voedingscentrum haal je niet voor dit bedrag. En het budget wat t nibud vaststelt is naar mijn idee voor een grote groep mensen een utopie.

Er is geen ruimte voor extra’s. Voor die €50,- eet je basic. 1 rol koekjes, 1 zakje drop oid. Meer kan er niet af.
Besteed je meer aan snoepjes/koekjes/chips dan gaat dit ten koste van gezonde boodschappen.

Het volgende valt mij ook op. Ik kocht brood uit de supermarkt. Fabrieksbrood. Stijf van de conserveermiddelen en broodverbeteraars.
Ik kocht kaas uit plastic. Kaas?? Wat mij betreft mag het de naam niet dragen.
Ik kocht Euroshopperjam. 40%fruit. Glucosefructosestroop. Suiker. Stinkende rommel.
Euroshopper pindakaas. Met veel minder pinda’s per 100 gram. En toegevoegde slechtere vetten.

Dus gezond? Tja.
Kwalitatief goede producten zijn toch een stuk duurder.
Biologisch? Bijna onhaalbaar, op aanbiedingen na.

Ik zou graag zien dat hier een eerlijk onderzoek naar komt. Dat Nibud eens gaat kijken naar wat mensen in een uitkeringssituatie nou echt te besteden hebben.

Dat het voedingscentrum er eerlijk voor uitkomt dat er een grote groep mensen is die niet aan hun richtlijnen KAN voldoen.

Dat er overleg komt over de inhoud van de voedselpakketten die uitgedeeld worden aan mensen op het bestaansminimum.
Kan daar bijvoorbeeld niet 5 kilo groenten en fruit in, ipv Mona toetjes?

Dat er tijd en aandacht komt voor voorlichting over “echt eten” en pakjesvrij koken.
In plaats van enkel te wijzen op de gevaren van obesitas.

Conclusie: er valt nog een wereld te winnen. En het begint bij goede voorlichting!
Doe je mee?

Bedankt voor alle leuke, positieve, opbouwende reacties. En voor de kritische noten!
Ik blijf schrijven over eten. En kom vast terug met een andere uitdaging 🙂

Advertenties

7 gedachten over “5 weken Goedkoop en gezond, de conclusie

 1. Ik leef uit noodzaak zo en komende van een huishouden waarbij geld nooit een rol speelde en ik rustig 200 euro per week aan vis, verse noten, kazen, en andere biologische boodschapjes uitgaf is dat een hele uitdaging geweest. maar ik ben zooooo trots op mezelf…dat het me lukt. Ja fabrieksbrood, dat wel want 2 pubers van 16 jaar eten elk zo’n 12 boterhammen per dag dat is ook 6 x beleg. godzijdank is er een Nettorama bij ons in de buurt want daar koop ik prachtig vers fruit en verse groenten voor een prikkie geen pakje komt hier het huis in maar voor 57 cent koop ik bij de nettorama dan een pak met 8 gevulde koeken en ondanks dat ik soms wel kan janken dat het leven nu zo is ben ik dan trots dat mijn pubers socialer zijn geworden, bewuster, dat ze zien dat het ook anders kan tuurlijk zijn ze soms boos over de situatie maar ze hebben een bijbaan en gaan dus daarvan ook wel eens naar de Macdonalds met vrienden..thuis zeggen ze dat we de familie tofu zijn met dat gezonde gedoe maar later zullen ze dankbaar zijn. Ik vind het geweldig dat er mensen zijn die het zien! zoals jij! fietsen van de ene winkel met kaas in de aanbieding en de andere met boontjes is ook gezond….de cabrio is er tenslotte niet meer! Keep up the good work

 2. Voedselbanken zijn natuurlijk ooit opgezet door vrijwilligers, met het uitdelen van giften vanuit de levensmiddelensector. Het voedselpakket is vooral een aanvulling op het voedsel (en van het bespaarde geld zou je groente en fruit kunnen kopen). De meeste producten zullen dan ook verwerkte producten zijn, aangezien verse groeten en fruit bederfelijk zijn. Vanaf het moment dat het groente en fruit bij een kweker, handelaar of supermarkt over is het logistiek lastiger om het op tijd bij de voedselbanken te krijgen. Je kunt de voedselbanken dan ook moeilijk iets verwijten.
  Waarschijnlijk zul je linksom of rechtom inderdaad het eten van groente en fruit verder moeten stimuleren, maar of de voedselbank daarvoor de juiste wijze is betwijfel ik. Ik denk dat er te veel mensen niet naar een voedselbank gaan, en toch ongezond eten.

 3. Leuk dat je dit hebt gedaan. Ik (natuurvoedingsdeskundige) ben gisteren weer gestart in Haarlem met het project ‘gezond eten met een laag budget’. Ik heb zelfs de laatste jaren ook weinig geld te besteden gehad en toch altijd gezond gegeten. Uit ervaring zeg ik dus ook dat dit kan.

  Ik zou dit project heel graag vaker uitvoeren. Maar ja, iemand moet dat wel betalen. Daar ligt het knelpunt, helaas.

  Ik ben het met je eens dat het schrikbarend is wat er in de pakketten van de voedselbank zit. Juist mensen die weinig geld hebben zouden we gezonde voeding aan moeten bieden.

 4. Om met het laatste te beginnen: Een andere uitdaging? Klinkt leuk! Ik houd het in de gaten!

  Hier nog steeds volop bezig met deze uitdaging. Ik houd het er misschien nog wel een tijdje in, deze manier van boodschappen doen. En ik kom vooralsnog gedeeltelijk tot dezelfde conclusies als jij. Al moet ik zeggen dat ik geen plastic kaas eet, maar gewoon lekkere Old Amsterdam (door aanbiedingen in de gaten te houden), wél veelal biologisch en geen euroshopper spul. Brood bakken we zelf en als snacks maken we bijvoorbeeld zelf dipsausjes bij wat chipjes. Maar eigenlijk snacken we niet zoveel. Misschien dat dat scheelt.

  Boodschappenlijstjes maken, dat maakt bij mij geloof ik het grootste verschil met hiervoor. Een tikkie meer plannen scheelt vele euro’s per week.

  Ik vraag me nu eigenlijk vooral af en toe af: Waar gooide ik al dat geld toch aan weg?

  Hoe dan ook, ik ben het volledig met je eens: Goede voorlichting, dat is waar het nog ontzettend aan ontbreekt. En ik doe graag mee waar ik kan.

  Dank je voor je inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s