Goedkoop en gezond, voorgerecht kerstmenu

Het voorgerecht van het kerstmenu 2012 bestaat uit:

Rillettes van kippenlevers
Witte atjar van bloemkool
Zure augurkjes
Kruidencrackers.

Het recept voor de rillettes vind je hier
Geweldig recept van Herman den Blijker.
Ik heb de hoeveelheden wel gehalveerd. Maar hou je de originele hoeveelheden aan dan geef je lekker een pot kado aan iemand!

Voor bij de rillettes de recepten van Atjar van bloemkool en de kruidencrackers.

Atjar van bloemkool
100 gram suiker
100 ml witte wijnazijn
2 stuks foelie
2 stuks kardemom
1 theelepel witte peperkorrels
1 theelepel mosterdzaad
200 gram bloemkoolroosjes, klein gesneden.

Doe de ingrediënten, op de bloemkoolroosjes na, in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken.
Zeef het mengsel, doe het opnieuw in de pan, nu met de bloemkool erbij. Breng aan de kook. Laat 2 minuutjes zachtjes koken en doe alles over in een schone pot of bak.
Afgedekt in de koelkast bewaren.
Deze atjar kun je ruim van te voren maken.

Kruidencrackers
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
60 ml lauwwarm water
20 ml olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
1 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel cayennepeper

Olijfolie om te bestrijken
Grof zeezout om te bestrooien

Meng alle ingrediënten t/m de cayennepeper tot een soepel deeg. Kneed even door, verpak in plastic folie en leg een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220C en bestrooi je werkvlak met bloem.
Maak balletjes deeg ter grootte van een walnoot en rol deze papierdun uit tot ovaal.
Leg op een met bebloemd bakblik, kwast ze in met olijfolie en bestrooi met zeezout.

Bak ze 6 minuten en laat afkoelen op een rooster.

Morgen t recept van de lichte knolselderij/preisoep!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s