Goedkoop en gezond? Dag 15 part 1

Goedemorgen!

Ook met een beperkt budget is er best ruimte voor iets lekkers bij de koffie, t ontbijt of lunch.
Bloem, boter en eieren en suiker kosten uiteindelijk niet zo veel en vormen de basis binnen de patisserie.

Scones voor bij t ontbijt, een Franse appeltaart voor bij de thee of deze koffiebroodjes zijn niet duur qua ingrediënten.

Vandaag dus Danish pastry.
Begin een avond van tevoren, het deeg moet een nacht rusten!
Let op, het recept is niet eenvoudig, maar het resultaat is alle moeite waard.

Nodig:
325 gram bloem
1 theelepel zout
40 gram suiker
20 gram verse gist
zoveel water als voor een soepel deeg
250 gram koude boter

Vulling:
20 gram gesmolten boter
Bruine suiker, kaneel, evt cacaopoeder
Rozijnen en/of chocoladestukjes
1 losgeklopt ei

Bereiden
Doe het zout onderin de kom, erbovenop de bloem en de suiker. Los de gist op in een beetje water en doe dit bij de bloem.
Voeg nu zoveel water toe als nodig voor een soepel deeg. Dit mag iets plakkerig zijn.
Kneed met de hand 10-15 minuten, met de machine 7-9 minuten.
Pak in plasticfolie en leg 1,5 uur in de koelkast.

Rol ondertussen de boter uit tot een rechthoek van 1 cm dik
Dit gaat het makkelijkst tussen 2 laagjes plasticfolie.
Leg weer in de koelkast.

Na de 1e rustperiode:
Bestrooi werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lange lap van 1 cm dikte.
Leg hierop de uitgerolde plak boter op ongeveer 10 cm van de bovenkant.

Vouw de bovenrand deeg over de boter en dan wat je overhebt aan de onderkant daar weer overheen. Je hebt nu een rechthoek van deeg.
Vouw links 1/3 van het deeg naar het midden. En dan rechts daaroverheen.
Je houdt dan een klein, bijna vierkant pakket over.

Leg dit voor je met de open “vouwkant” naar voren.
Rol uit tot eenzelfde lap als waar je mee begon.
Vouw deze op dezelfde manier op. Dus 1/3 van boven naar het midden. Onderkant eroverheen. Links en rechts.
Pak in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Deze stap herhaal je 4-5 keer met steeds 30 minuten rusten in de koelkast.
Voor een beter beeld, denk aan het “toeren” van bladerdeeg.
Leg het deeg steeds met de vouwkant naar voren weg, maar draai het een kwartslag voor je begint met uitrollen.

Na de laatste keer uitrollen pak je t deeg stevig in en leg het een nacht in de koelkast.

De volgende ochtend rol je het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Bestrijk deze met gesmolten boter, strooi hierover een laag bruine suiker. Kaneel en cacaopoeder zijn optioneel. Dan de rozijnen en evt chocoladestukjes.
Rol het deeg vanaf de lange kant strak op en snij plakken van 1,5 cm dik.

Leg de plakken op een bakplaat en laat ze nog 1-1,5 uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 200C.

Vlak voor het bakken een laagje losgeklopt ei op de broodjes, plak een eventueel losgeraakte zijkant ook vast met een beetje ei.

Dan 12-15 minuten in de oven. Zodra de broodjes klaar zijn kun je ze nog bestrijken met ahornsiroop, warme abrikozenjam of honing.
Eet ze vers!
En de kosten? Ongeveer €2,- voor 16 koffiebroodjes.

20121118-103441.jpg

<a

Advertenties

2 thoughts on “Goedkoop en gezond? Dag 15 part 1

  1. Lekker, ‘moet’ ik toch ook eens proberen. Vanochtend heb ik ontbeten met pannenkoeken; simpel, goedkoop, goed vullend en lekker. Weer eens wat anders dan brood en/of pap 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s