Goedkoop en gezond, dag 7, part2

Vanavond op het menu, pizza Calzone. Lekker makkelijk dacht ik, even vergeten dat zelf deeg maken toch veel aandacht vraagt.
En als je dan Calzone maakt, moet je geen gaatjes in t deeg prikken, want dat bolt het niet meer mooi.

Anyway, het was zeker lekker!

Het recept voor pizzadeeg kun je online vinden. Ik gebruikte het recept van Giorgio Locatelli, Made in Italy. Sowieso een topboek!

Let wel op dat je de voorgeschreven bloem gebruikt.
De bloem die ik vandaag gebruikte was niet van “harde tarwe”. Dan krijg je een meer broodachtige structuur.

De pizza’s waren gevuld met kaas, tomatenpuree/knoflook/oregano, ham en salami en champignons.

20121110-184814.jpg

Erbij rauwkost, niet met bagna cauda jammer genoeg. Ik realiseerde me gelukkig op tijd dat we vanavond een feestje hebben. 😉

Nu verder met het deeg voor de broodjes van morgenochtend. Dat kan dan lekker de hele nacht rijzen in de kelder. En hoeft morgen alleen nog een korte narijs.

Voor 10 verse broodjes heb je nodig:

20 gram verse gist of 1 zakje gedroogd
500 gram bloem
(Ik meng graag witte bloem met volkoren- of roggemeel. 300 wit/200 anders)
10 gram zout
350-450 ml water van ongeveer 20C

Doe eerst t zout in mengkom, dan de bloem, verkruimel de gist erboven en doe er 350 ml water bij.
Meng tot een deeg. Dit kan met de hand, maar ook in keukenmachine. Voeg zoveel water toe tot je een soepel, iets plakkerig deeg hebt.

Kneed dit vervolgens goed door. Met de hand 10 minuten. In machine ongeveer 6-7 minuten.
Dek af met een vochtige doek en laat het een half uur rusten.

Kneed het vervolgens nog eens 5 minuten flink door (machine 3 minuten)
Dek weer af met een vochtige doek of met plastic folie en zet het een nacht koel weg. Liefst in een kelder.

Morgenochtend kneed je het deeg nog 2 minuutjes door.
Vet een bakplaat licht in en verwarm de oven op 220C

Vorm broodjes of 1 groot brood. Leg op de bakplaat en dek weer af. Zet de plaat in de buurt van de oven of boven de verwarming. Laat de broodjes nog 30-40 minuten rijzen en bak ze af in de oven.
30-40 minuten voor een brood
20-25 minuten voor bolletjes

De broodjes zijn gaar als ze “hol” klinken als je op de onderkant tikt.

20121110-193546.jpg

Alvast een fijn ontbijt morgen!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s