Goedkoop en gezond, dag4 part2

Na m’n post van vanmorgen waarin ik stelde dat vers en zelf koken eigenlijk de norm zou moeten zijn deed ik de volgende tweet:

20121107-183744.jpg

De rest van de dag heb ik me afgevraagd, waarom gebeurt dit niet?
Biologische winkels hebben t Odin pakket en zo zijn er veel meer “kleinschalige” en lokale initiatieven. Helaas blijft Apeldoorn op dat gebied wat achter. In de Randstad heb je keuze uit wel 6 of 7 aanbieders.

Stel nu dat elke AH vestiging (AH is natuurlijk maar een suggestie) wekelijks een doos met groenten en fruit voor een hele week aan zou bieden. Twee varianten: een doos voor 2 en een doos voor 4 personen. Eventueel ook een biologische versie.

Met hun grootschalige inkoop moet dat kunnen tegen een scherpe prijs. Zo wordt t nog eenvoudiger om meer groenten en fruit te eten!

En als ik dan verder brainstorm denk ik aan bijpassende recepten via de AH app….etc.

Zou het niet mooi zijn als grote ketens, naast winst maken, ook hun sociale verantwoordelijkheid nemen? Meedenken, maar vooral meedoen om de consument te bewegen meer groenten en fruit te eten? Ik ben voor!

Als jullie nou allemaal AH mailen, tweeten, de filiaal manager lastig vallen met deze vraag, wie weet. De kracht van Social media heeft zich al vaker bewezen…

Goed, het avondeten. Soep van witlof en bloemkool. Simpel maar erg lekker!

20121107-185020.jpg

Nodig:
500 gram witlof
Bloemkool, geen idee hoeveel, het was de andere helft van maandag 🙂
1 ui
Klontje boter
Bouillonblokjes of poeder
Olijfolie

Snijd de ui en de witlof. Maak de bloemkool schoon.
Smelt de boter op laag vuur in een koekenpan en smoor de witlof en t uitje 5 minuten.

Stoom de bloemkool in een grote pan halfgaar, doe er de gesmoorde witlof bij en vul aan met een liter water en in dit geval 3 eetlepels bouillonpoeder.
Laat 15 minuutjes pruttelen en pureer de soep met een staafmixer.

Vind je de soep te dik verdun ‘m dan met water en eventueel nog wat bouillonpoeder.
Proef en breng verder op smaak met zout en peper.

Verwarm diepe soepborden even voor en schep de soep erin. Maak af met wat olijfolie.

Eet lekker!!!

Normaal gesproken bind ik zulke soepen met een roux. De structuur wordt dan net iets fluweliger en zachter.
Volgens de Larousse maak je groente-crème soep zelfs met een dunne bechamel!

Dat brengt me op de geheimen van boter, bloem en melk/bouillon. Eenvoudige ingrediënten waarmee je kunt toveren in de keuken.

Daarover morgen meer!

Advertenties

5 thoughts on “Goedkoop en gezond, dag4 part2

  1. Wij hebben ook maanden lang zo’n Odin groentenpakket gehad. Zo had je voor zowat de hele week biologische groente in huis. Het risico was wel dat je op een gegeven moment met een paar knollen bleef zitten. Overigens ook goed om weer eens andere groenten te eten dan broccoli, bloemkool en spruitjes. Helemaal niks mis met een lekkere pastinaak op z’n tijd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s