Goedkoop en gezond, dag 2 part2

Hollandse pot, dat eten wij maar zelden. Maar in het kader van gezond eten voor weinig, is die Hollandse pot zo gek nog niet.

Ik kocht een kilo riblappen voor €5,95 bij de Turkse slager. Hier gaan we 2 dagen van eten.
Vandaag dus suddervlees. En wat overblijft wordt elders deze week een lekkere ragout.

Mijn recept voor suddervlees vind je hieronder:
Tip: begin vroeg! Dit vlees moet 3 uur sudderen maar wordt beter en lekkerder van een hele dag.

Nodig:
1 kilo riblappen of ander stoofvlees
2 uien (boodschappen)
1 winterpeen (boodschappen)
3 stengels bleekselderij (boodschappen)
1 blikje tomatenpuree (boodschappen)
1 blik tomaten (boodschappen)
3 ansjovisfilets (voorraad)
Kruiden: zout/peper, laurier, tijm, knoflook (voorraad)
Bouillonblokje (voorraad)
Olie/bakboter (voorraad)
Rode wijn (voorraad)

Verwarm de oven voor op 75C of leg t sudderplaatje klaar

Snijd de groenten klein en het vlees in forse brokken.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en braad de brokken vlees goed aan. Schep ze uit de pan en doe de gesneden groenten in het braadvet.

Bak de groenten een minuut of 3 en doe dan het vlees weer terug in de pan. Schep goed om.
Voeg de knoflook en de kruiden (behalve de laurier) toe en bak nog 2 minuten. Doe de inhoud van t blikje tomatenpuree bij het vlees/groentemengsel en meng goed.

Blus de inhoud met een halve fles rode wijn en voeg de tomaten uit blik toe.
Indien het vlees nog niet onderstaat, vul aan met heet water en doe er nog een bouillonblokje bij.
Tot slot de laurierblaadjes en dan deksel op de pan en in de oven (of op de sudderplaat).

Sowieso ben je de hele dag blij vanwege de geweldige geuren in je huis. En als je dan aan tafel mag….lekker!!!

Wij aten t stoofvlees met een halve bloemkool en spruitjes. Aardappels worden hier slechts gedoogd, dus dat bleef bij een aardappeltje per persoon.

De wijn is natuurlijk een puntje.
Ik krijg vaak wijn omdat ik wijn/spijscombinaties test voor een groothandel in Apeldoorn.

Die valt dus buiten budget zeg maar.
Ook zonder wijn kun je een prima stoof maken. Meer bij dit budget passend kun je er 2 flesjes bier bij doen, maar alleen bouillon kan ook prima. Voeg dan 2 bouillonblokjes toe.

Voor een meer Hollandse variant laat je t blik tomaten, de tijm en de ansjovis weg en doe je wat kruidnagels, nootmuskaat en een plakje ontbijtkoek bij de stoof.

Bon appetit!

20121105-182547.jpg

<a

Advertenties

4 gedachten over “Goedkoop en gezond, dag 2 part2

  1. Zeg hee; snuif ik hier niet ‘gewoon’ de chique Boeuf Bourguignon op waarnaar de keuken van mijn moeder in de Haagse Vogelwijk regelmatig geurde 😉 Dan verwacht ik binnenkort toch op z’n minst BudgetBouillabaisse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s